Ik heb zo’n behoefte aan vrijheid, bewegingsruimte…

Door corona ‘beweeg’ ik veel minder dan voorheen, toen ik voor videoproducties en andere opdrachten vaak op allerlei verschillende locaties terecht kwam. De mensen in de organisaties waar ik soms kind aan huis was, werken nu allemaal zelf vanuit huis. Ook ik heb meer vanuit huis gewerkt. Dag in, dag uit tussen dezelfde vier muren doorbrengen, daarvan raak ik niet geïnspireerd…

Grote schoonmaak

Er is een frisse wind nodig. Ruimte in mijn hoofd dan maar. Dus ben ik aan het opruimen geslagen. En aangezien ik ook wat aan het klussen ben in huis zoals veel medelanders, was het nodig om eerst het een en ander weg te slopen. Heerlijk! Dat kan ik wel. Fysiek opruimen is alleen niet altijd voldoende. Het was deze keer ook hard nodig op emotioneel vlak grote schoonmaak te houden. Er is in een jaar tijd zoveel veranderd in mijn leven – niet alleen door de coronasituatie – en ik holde nog achter de feiten aan.

Nieuwe manieren leren om expressie te kunnen geven aan mijn gevoelswereld, werkt altijd goed voor mij. Eind vorig jaar kreeg ik de kans om me weer te wenden tot ‘verbeelden’ met verf. Ik had voor het laatst een kwast of potlood in mijn handen gehad rond mijn veertiende, denk ik. Anne Bos van Schilderles Voorburg heeft daar verandering in gebracht.

Iets nieuws leren kost minimaal tijd, inspanning en doorzettingsvermogen

Wat leer je van de fossegrim?

De vrijdagochtend is voortaan voor mij. Voor het opruimen van nog niet opgeloste emotionele blokkades. Want zo gaat er weer wat stromen. Mijn eerste schilderwerk werd deze fossegrim. Een fossegrim is een riviergeest uit de Noorse mythologie. Hij houdt zich op in de buurt van stromend water of een waterval (foss). In ruil voor eten leert hij je graag op zijn viool of harp spelen. Hij schijnt zo aanstekelijk te kunnen spelen, dat je niet anders meer kunt dan dansen.

Niets ruimt zo goed op als stromend water en tegelijk is niets zo accepterend als stromend water. Deze fossegrim heeft mij geleerd dat ik maar beter los kan laten wat door het water wordt meegevoerd, dat ik beter kan laten liggen waar het water geen invloed op heeft, dat iets nieuws leren minimaal het offer van tijd, inspanning en doorzettingsvermogen kost en dat het water vanzelf weer nieuw leven, inspiratie en nieuwe mogelijkheden met zich meebrengt. Daar ga je toch vanzelf van dansen!

Mijn verbeeldingskracht stroomt ook weer

Net als de fossegrim leer ik spelen met water in deze coronasituatie waarin alles toch al anders gaat. Ik leer los te laten wat niet meer bij mij past, kansen te grijpen die voorbij stromen, ik leer nieuwe manieren om te dealen met de situatie en een rotsvast vertrouwen te hebben dat de bodem, mijn eigen fundament, niet zomaar wegspoelt. Daardoor stroomt mijn verbeeldingskracht ook weer.

Auteur:

Zoë is een ondernemende, creatieve conceptdenker en storyteller. Dat eerste heeft ze op eigen kracht bereikt. Dat ze verhalen kan bouwen, heeft ze te danken aan haar oma. Ook Lola, de hond, is een grote inspiratiebron.

Laat een Reactie achter